De Groene Buurvrouw helpt je bij tal van kleinschalige en persoonlijke groene (stads)projecten. Geveltuintjes maken, balkons restylen, en nog veel meer.
De Groene Buurvrouw helpt je bij tal van kleinschalige en persoonlijke groene (stads)projecten. Geveltuintjes maken, balkons restylen, en nog veel meer.
Gezellig thuiskomen tussen bloemen en vlinders? Je ziet ze steeds vaker verschijnen, en dan vooral in de centra van drukke steden: geveltuintjes. Voor bewoners die geen voortuin hebben -of soms helemaal geen eigen buitenruimte- is het een uitkomst. Voor de bijen, hommels en vlinders die tussen al dat steen en beton moeten overleven ook.
Met een geveltuintje geef je meer sfeer aan de uitstraling van je huis (of bedrijf). Groen voor je gevel houdt het begroeide deel in de zomer koel, en isoleert wat meer in de winter. Bovendien hoef je planten in de volle grond minder water te geven dan in potten.
De gemeente ’s-Hertogenbosch waardeert betrokken buurtbewoners en stimuleert de aanleg van geveltuintjes. Voor de stad is meer groen fijn, omdat het de steden afkoelt, het riool ontlast bij zware regenval, fijnstof uit de lucht haalt en een steentje bijdraagt aan de bescherming van allerlei bestuivers en andere insecten. Genoeg redenen om het ook gezellig te maken bij je voordeur dus. Een van de leukste stappen in duurzaamheid die je kunt maken. En De Groene Buurvrouw komt je helpen bij de aanleg en beplanting. Geen groene vingers? Sluit dan een onderhoudsabonnement af. Omdat een geveltuintje vóór je huis ligt, hoeft De Groene Buurvrouw niet bij je naar binnen, maar kan het onderhoud gewoon gebeuren wanneer je zelf niet thuis bent.
Is jouw woning geschikt voor een geveltuin?
Voor een geveltuintje heb je toestemming nodig van de gemeente. Dit zal meestal geen probleem zijn omdat de gemeente blij is met meer groene initiatieven in de stad.
Wat zijn de regels?
Vraag je geveltuintje aan bij de gemeente. Het is en blijft grond van de gemeente of de woningcorporatie
Je bent zelf verantwoordelijk voor onttegeling, de beplanting en het onderhoud (De Groene Buurvrouw kan dit voor je verzorgen)
Een geveltuintje is 1,5 stoeptegel (45 cm) diep, en niet breder dan je woning.
Graven en beplanten mag niet dieper dan 25 cm i.v.m. kabels en leidingen.
Tussen het geveltuintje en de stoeprand (of een lantaarnpaal of verkeersbord) is minimaal 120 cm vrije ruimte, vanwege rolstoelgebruikers of kinderwagens.
Hekjes en muurtjes zijn niet toegestaan.
Gebruik van klimplanten is niet toegestaan.
Indien je verhuist, krijgt de nieuwe bewoner de verantwoordelijkheid. Stemt hij/zij daar niet mee in, dan moet de stoep terug naar de oorspronkelijke staat. Het wordt dan ook aangeraden de oorspronkelijke tegels te bewaren, bijvoorbeeld in de kruipruimte.
Meer informatie over een geveltuintje in ’s-Hertogenbosch vindt je op:
www.s-hertogenbosch.nl/geveltuintje
Voor het aanvragen van een geveltuin in ’s-Hertogenbosch stuur je een mail naar:
groen-en-reststroken@s-hertogenbosch.nl (Vermeld hierin uiteraard duidelijk je adres)
Houdt ook de site van de gemeente in de gaten, in 2018 en 2019 gaf de gemeente gratis 100 geveltuintjes weg. Alleen het beplanten hoef je dan nog zelf te verzorgen. Om kans hierop te maken bij een eventueel volgend project vul je het bijbehorende online formulier van de gemeente in dat op de site staat.
Locatie-bezoek / intake | Op aanvraag |